Kocaeli’nin Körfez ilçesinde, 1 Nisan tarihinde tavuk döner yiyen 648 kişi mide bulantısı, ateş ve kusma gibi şikayetlerle hastanelere başvurdu.
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde, 1 Nisan tarihinde tavuk döner yiyen 648 kişi mide bulantısı, ateş ve kusma gibi şikayetlerle hastanelere başvurdu. Zehirlenme vakaları nedeniyle iki kişi hala tedavi altında bulunuyor. Olayla ilgili olarak döner işletmesinin sahipleri E.T. ve K.Y. gözaltına alınıp, tutuklandı. Yapılan incelemelerde, işletmeden alınan tavuk döner örneklerinin Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’ne uygun olmadığı tespit edildi.
Zehirlenme olayının ardından gözaltına alınan işletmecilerden K.Y., ifadesinde, “Son 2 günde yaklaşık 2 bin kişiye tavuk döner sattık. Zehirlenme nedenini bilmiyorum, kurumların incelemeleri neticesinde bir sonuca ulaşılacaktır. Tavuk bozulmuş olsaydı, yapılış aşamasında kendini belli ederdi. Biz bozulmuş ürünü satmayız,” şeklinde konuştu.
İşletmeci E.T. ise her zaman hijyen kurallarına dikkat ettiklerini belirterek, “Tüketim tarihlerine kadar her konuda hassasız. Bu zamana kadar böyle bir şeyle karşılaşmadık. Uzun yıllardır sektördeyim, kimseyle sağlığıyla oynamadım. Hatay usulü sosum sektöre farklı bir tat getirdi,” dedi. E.T., zehirlenme olayının uzun zamandır döner yemeyen kişilerin sağlık sorunlarından kaynaklanabileceğini düşündüğünü belirtti.
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, hastanelere başvuranlar hakkında yaptığı açıklamada, “Şu an sıkıntılı bir hastamız yok. Panik havasıyla yapılan başvurular da fazla, ancak yoğun bakımda hastamız yok,” ifadelerini kullandı. Sağlık yetkilileri, olayın gıda zehirlenmesi şüphesiyle ortaya çıktığını ancak ciddi bir durumun olmadığını belirtti.
Zehirlenme vakalarının ardından Kocaeli Valisi İlhami Aktaş başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya ilçe kaymakamları, emniyet müdürü, jandarma komutanı, sağlık müdürü ve diğer kurum yetkilileri katıldı. Vali Aktaş, kentteki denetimlerin sıklaştırılacağını, önlemlerin artırılacağını belirterek, denetimlerin daha da yoğunlaştırılmasının gerektiğini vurguladı.
Zehirlenme vakalarıyla ilgili soruşturma devam ederken, olayın nedenleri netleşmeye çalışılıyor. İşletme sahiplerinin hijyen ve güvenlik konusunda her zaman dikkat ettiklerini belirttikleri ifadelerine rağmen, yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen mikrobiyolojik uygunsuzluklar soru işaretleri yaratıyor. Yetkililer, konuya ilişkin denetimleri sıklaştırarak halk sağlığını koruma yönünde adımlar atmayı sürdürüyor.
Kaynak: Haber Merkezi