Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, demans hastalığının toplum sağlığı için giderek büyüyen bir sorun haline geldiğini belirtti.
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, demans hastalığının toplum sağlığı için giderek büyüyen bir sorun haline geldiğini belirtti. Asil, demans tedavisinde mevcut ilaçların hastalığı tedavi etmek yerine süreci yavaşlattığını, ancak erken tanı yöntemlerinin hastalığın tedavisi için umut verdiğini söyledi.
Prof. Dr. Asil, demansın genetik bir hastalık olduğunu ancak gelişimini kolaylaştıran çevresel faktörlerin de bulunduğunu açıkladı. Yapılan araştırmalar, bu çevresel faktörlerin kontrol altına alınmasının demans riskini yarıya kadar azaltabileceğini ortaya koydu. Bu faktörler arasında hava kirliliği, depresyon, diyabet, aşırı alkol kullanımı, kafa travması, işitme kaybı, yüksek kolesterol, hipertansiyon, obezite, fiziksel hareketsizlik, sigara içmek, sosyal izolasyon ve görme kaybı yer alıyor.
Özellikle depresyonun, demans riski ile bağlantılı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Asil, erken yaşta depresyonun demans riskini iki katına kadar artırabileceğini söyledi. Depresyonu demansa bağlayan biyolojik mekanizmalar arasında damar hastalıkları, beynin hipokampus bölgesindeki küçülme, amyloid plaklarının birikmesi, inflamatuar değişiklikler ve sinir büyüme faktörlerinin eksiklikleri bulunduğunu belirtti.
Prof. Dr. Asil, depresyonun doğru tedavi edilmesinin ilerleyen yaşlarda demans gelişimini engellemek için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Demansın hızla yaşlanan nüfusun bir sonucu olarak arttığını ifade eden Asil, depresyon tedavisinin bu riski azaltmada önemli bir adım olduğunu söyledi.
Kaynak: Haber Merkezi