TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Göreli Yoksulluk Oranı Yüzde 13,5

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni paylaştı.

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Göreli Yoksulluk Oranı Yüzde 13,5
Yayınlama: 10.10.2024
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni paylaştı. Yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerinin hesaplandığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın sonuçları, 2022 yılını referans alıyor. Gelir ve yoksulluk hesaplamalarında; hanehalkı gelirleri, büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri hesaplanıyor.

Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler, göreli yoksul sayılıyor. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2023 yılında 0,9 puan azalarak yüzde 13,5 oldu. Medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,3 puan azalarak yüzde 21,3 olarak gerçekleşti.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 40’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,6 puan azalarak yüzde 7,0 oldu. Medyan gelirin yüzde 70’i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 29,0 olarak belirlendi.

Hanehalkı Tiplerine Göre Yoksulluk

Hanehalkı tipine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’sine göre hesaplanan yoksulluk oranları, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarında 4 puan azalarak yüzde 7,7, tek kişilik hanehalklarında ise 0,2 puan azalarak yüzde 7,3 olarak belirlendi. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı 2,6 puan azalarak yüzde 17,0, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 13,3 oldu.

Eğitim Düzeyine Göre Yoksulluk

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’sine göre hesaplanan yoksulluk oranına göre; okur-yazar olmayan fertlerin yüzde 25,4’ü, bir okul bitirmeyenlerin yüzde 23,6’sı, lise altı eğitimlilerin yüzde 13,6’sı, lise ve dengi okul mezunlarının ise yüzde 7,2’si yoksul olarak hesaplandı. Yükseköğretim mezunları ise yüzde 2,7 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup oldu.

Maddi ve Sosyal Yoksunluk

Maddi ve sosyal yoksunluk oranı, hane düzeyinde sorgulanan değişkenlere göre belirleniyor. 2023 yılı anket sonuçlarında maddi ve sosyal yoksunluk oranı, 2022 yılında yüzde 16,6 iken 2,2 puan azalarak yüzde 14,4 olarak tahmin edildi. Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı ise yüzde 13,0 olarak belirlendi.

Bölgesel Yoksulluk Durumu

Göreli yoksulluk oranı en düşük olan bölge, yüzde 3,1 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) olarak tespit edildi. Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı ise yüzde 30,7 olarak hesaplandı.

Sonuçlar, Türkiye’de yoksulluk ve yaşam koşullarının daha iyi anlaşılması için önemli bir veri sunuyor.

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.