Türkiye’deki yüksek enflasyon ve enflasyona karşı mücadele çerçevesinde, Merkez Bankası’nın araçlarından biri olan yüksek faiz oranları, yurtiçi yerleşiklerin TL mevduatlarına yönelmesini artırdı.
Türkiye’deki yüksek enflasyon ve enflasyona karşı mücadele çerçevesinde, Merkez Bankası’nın araçlarından biri olan yüksek faiz oranları, yurtiçi yerleşiklerin TL mevduatlarına yönelmesini artırdı. TL mevduatları, toplam mevduatın yüzde 60’ını oluşturuyor. Bu kapsamda, 31 Ocak itibarıyla TL mevduat stopaj oranlarında artış yapılması planlanıyor.
Yatırım Fonlarıyla Eşitlenmişti
Cumhurbaşkanlığı kararıyla 1 Kasım’dan itibaren TL mevduat stopaj oranları artırılmış ve yatırım fonlarıyla eşitlenmişti. Buna göre, 6 ay vadeli mevduatlarda stopaj oranı yüzde 7,5’ten yüzde 10’a, 1 yıla kadar vadeli mevduatlarda yüzde 5’ten yüzde 7,5’e, 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda ise yüzde 2,5’ten yüzde 5’e yükseltilmişti. Bu düzenlemenin, 31 Ocak 2025’e kadar geçerli olması öngörülmüştü.
Oranın Artırılması Bekleniyor
Konuyla ilgili kaynaklardan alınan bilgiye göre, 31 Ocak itibarıyla 6 aya kadar vadeli TL mevduat stopaj oranının yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılması planlanıyor. Ancak, mevcut oranların aynen devam etmesi yönünde bir karar henüz imzalanmadı, bu da olası bir değişikliğe işaret ediyor.
Bankacılık sektörü kaynakları, bu değişikliğin bankaların maliyetlerini etkilemeyeceğini, ancak devletin vergi gelirlerini artıracağını belirtti. Ayrıca, söz konusu düzenlemenin kredi ve mevduat faizlerine doğrudan bir etkisi olmayacağı, fakat TL mevduatına olan talepte bir miktar azalma yaşanabileceği öngörülüyor.
Kaynak: Haber Merkezi