Banka ATM’lerine yerleştirilen kart kopyalama aparatlarıyla yurttaşların kart bilgilerini çalan ve TikTok üzerindesanal jeton alıp, bu jetonları geri iade (ters ibraz) yöntemiyle yasal hale getiren suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı.
Banka ATM’lerine yerleştirilen kart kopyalama aparatlarıyla yurttaşların kart bilgilerini çalan ve TikTok üzerindesanal jeton alıp, bu jetonları geri iade (ters ibraz) yöntemiyle yasal hale getiren suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Örgütün toplamda 1.2 milyar TL’lik vurgun yaptığı belirlendi.
Soruşturma, VakıfBank’ın ATM’lerinde kart kopyalama aparatları fark etmesiyle başladı. Ardından İstanbul merkezli 37 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda, aralarında sosyal medya fenomenlerinin de bulunduğu 120 şüpheli gözaltına alındı. Hazırlanan 1481 sayfalık iddianamede, suç örgütünün dolandırıcılık faaliyetlerini nasıl organize ettiği, banka hesaplarını nasıl kullandığı ve illegal kazançlarını aklamak için TikTok platformunu nasıl manipüle ettikleri detaylı şekilde açıklandı.
Örgüt lideri Mustafa Daşdemir’in de aralarında bulunduğu 13 örgüt yöneticisi ve 43 örgüt üyesi, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, “Bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından cezalandırılmaları talep edildi. Daşdemir’in 57 yıl, diğer 12 örgüt yöneticisinin ise 17 yıl 6 aydan 57’şer yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
Savcılığın iddianamesinde, MASAK’ın TikTok kullanıcılarının Türkiye’deki transfer işlemleriyle ilgili ciddi kara para aklama ve terörizmin finansmanı riski uyarısı yaptığına da yer verildi. Ayrıca, bazı şüphelilerin IŞİD ile bağlantılı olduğu belirtilen raporlar da soruşturma dosyasına eklendi.
TikTok platformu, bu dolandırıcılık vakasında “suçtan zarar gören” taraf olarak yer alırken, suçlu bulunan tüm şüphelilerin yargılanması için yasal sürecin başlatıldığı bildirildi.
Kaynak: Haber Merkezi