Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok, ABD hükümetinin yasaklama kararına karşı Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.
Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok, ABD hükümetinin yasaklama kararına karşı Yüksek Mahkeme’ye başvurdu. TikTok, yazılı bir açıklama yaparak, ABD yönetiminin yasaklanmasını mümkün kılan yasaya karşı itirazda bulundu. Şirket, yasağın yürürlüğe girmesi durumunda yaklaşık 170 milyon ABD’li kullanıcının haklarının ihlal edileceğini ve küçük işletmelerin büyük maddi kayıplar yaşayacağını vurguladı.
TikTok, yasaklanması durumunda platformdaki küçük işletmelerin toplamda 1 milyar dolardan fazla gelir kaybedeceğini, içerik üreticilerinin ise yalnızca bir ay içinde yaklaşık 300 milyon dolarlık kayba uğrayacağını belirtti. Şirket, bu sebeple “statükonun korunması” gerektiğini ifade etti ve yasağın durdurulması için acil tedbir kararı talep etti.
Trump’tan TikTok’a Destek
ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump da TikTok ile ilgili bir açıklama yaptı. Trump, Florida’daki Mar-a-Lago malikanesinde SoftBank Group CEO’su Masayoshi Son ile yaptığı görüşmenin ardından TikTok konusuna değindi. Trump, gençler arasında büyük bir popülerliğe sahip TikTok’un gençliği kazandığını ve bu durumu TikTok ile ilişkilendirenler olduğunu söyledi. Trump, TikTok için kalbinde sıcak bir yer olduğunu belirtti.
Yasaya Karşı Hukuki Süreç
Geçen yıl ABD yönetimi, TikTok’u Çin hükümetinin ABD’li kullanıcıların bilgilerine erişmesini sağlamakla suçlamıştı. Bu nedenle, TikTok’un ya ABD’li bir şirkete satılması ya da yasaklanması gerektiği öne sürülmüştü. 2023’ün Mart ayında Kongre’den geçen yasa tasarısı, ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Biden yönetimi, TikTok’a Çinli ByteDance ile olan ilişkisini 19 Ocak 2025’e kadar sonlandırması için süre tanımıştı. Aksi takdirde, TikTok’un ABD’deki erişimi yasaklanacaktı.
TikTok, yasanın ABD Anayasası’nın 1. Maddesi’nde yer alan ifade özgürlüğü ilkesine ve ABD’nin açık internet politikasına aykırı olduğunu savunarak, yasanın iptal edilmesi için Temyiz Mahkemesi’ne başvurmuştu. Ancak, Temyiz Mahkemesi TikTok’un yasaklanmasını öngören yasanın lehine karar verdi.
TikTok, bu gelişmelerin ardından Yüksek Mahkeme’ye başvurarak yasak kararının uygulanmasının geçici olarak durdurulması talebinde bulundu. Bu süreçte TikTok, yasak kararının beklenen Yüksek Mahkeme incelemesi süresince ertelenmesini istiyor.
Kaynak: Haber Merkezi