Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, ilaç sektöründe yaşanan krizle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, ilaç sektöründe yaşanan krizle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Son iki yılda 938 ilacın ruhsatının iptal edildiğini belirten Saydan, bu durumun halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.
Cumhuriyet’e konuşan Saydan, 2024’te 604, 2023’te ise 328 ilacın ruhsatının iptal edildiğini ifade ederek, “Bu ilaçların arasında antibiyotikler, göz damlaları, tansiyon ve şeker ilaçları, öksürük şurupları gibi kritik öneme sahip ilaçlar bulunuyor. Ruhsat iptallerinin sebeplerini belirleyip bu durumu halk sağlığı sorununa dönüşmeden çözmek gerekiyor” dedi.
Saydan, özellikle yurtdışı ilaç firmalarının ekonomik koşullar nedeniyle Türkiye pazarından çekildiğine dikkat çekti:
“Geçtiğimiz hafta bir yurtdışı ilaç firması, 2 göz damlası ve bir kanser ilacının ruhsatlarının iptal edildiğini duyurdu. Sağlık Bakanlığı’nın ilaç fiyatlandırmasında belirlediği 21,67 TL’lik Euro kuru, sektörün gerçeklerinden uzak ve ilaç firmalarını ekonomik zorluklara itiyor. Bu nedenle yeni ilaçlar Türkiye’ye getirilmezken, mevcut ilaçların da ruhsatları iptal ediliyor.”
TEİS Başkanı, ilaç sektöründe yaşanan sorunların yerli ilaç üretimine de zarar verdiğini belirterek, şunları söyledi:
“İlaçta millileşmek böyle olmaz. Mevcut koşullar, yerli ilaç sanayimizi de zor duruma sokuyor. Ar-Ge çalışmalarına yeterli kaynak ayrılamıyor. Bu durum devam ederse, yerli ilaçlarımızı da kaybetme riskiyle karşı karşıyayız.”
Saydan, ilaç sektörünün sürdürülebilirliği için Avro kuru fiyatlandırmasından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti ve şu önerilerde bulundu:
TEİS Başkanı, çözüm bulunamaması durumunda, halk sağlığını doğrudan etkileyen ilaç krizinin daha da derinleşeceği konusunda uyarıda bulundu.
Kaynak: Haber Merkezi