TBMM’de 10 Partiden Kayyum Uygulamasının Kaldırılması İçin Ortak Kanun Teklifi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen 10 siyasi parti, kayyum düzenlemesinin kaldırılmasına yönelik ortak bir kanun teklifi sundu.

TBMM’de 10 Partiden Kayyum Uygulamasının Kaldırılması İçin Ortak Kanun Teklifi
Yayınlama: 21.11.2024
Düzenleme: 21.11.2024 17:37
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen 10 siyasi parti, kayyum düzenlemesinin kaldırılmasına yönelik ortak bir kanun teklifi sundu. CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet-Gelecek grubu ve Demokrat Parti’nin yanı sıra Meclis’te grubu bulunmayan Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi ve Yeniden Refah Partisi, bu teklifin altına imza attı.

DEMOKRASİ VURGUSU
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, teklifin demokrasi açısından taşıdığı önemi vurgulayarak, “Bu düzenleme, demokratik hukuk devletinin gereklerine uygun şekilde hazırlanmıştır” dedi. Kanun teklifi, 3 Temmuz 2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesindeki ikinci fıkranın yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

TEKLİFİN GEREKÇESİ
Teklifte, belediye başkanlarının “terör” veya “terör örgütlerine yardım ve yataklık” suçları gerekçesiyle görevden alınmasını düzenleyen maddenin Anayasa’nın 2, 5, 123 ve 127’nci maddelerine aykırı olduğu ifade edildi. Teklif, bu düzenlemenin demokratik bir hukuk devleti için kabul edilemez olduğunu ve keyfiliğe yol açtığını belirtiyor.

SEÇMEN İRADESİNİN ÖNEMİ
Teklifin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Kayyum uygulamaları; idari işlemlerle sınırlı teknik bir mesele değil, demokratik toplum inşasını baltalayan ve seçmen iradesini yok sayan siyasi eylemlerdir. Bu uygulamalar, toplumsal uzlaşının önüne geçmektedir.”

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN YETKİLERİ TARTIŞMA KONUSU
Gerekçede, Anayasa’nın 127’nci maddesinin 4’üncü fıkrasına işaret edilerek, İçişleri Bakanı’nın belediye başkanlarını geçici olarak görevden uzaklaştırabilmesinin, süresiz ve keyfi uygulamalara neden olduğu vurgulandı. “Makbul bir süre sınırı ve yargı onayı ile demokratik bir yöntem geliştirilebilir” denildi.

“KAYYIMLAR SEÇMENİN İRADESİNİ YOK SAYIYOR”
Kanun teklifiyle, kayyum uygulamasının yerine idari vesayet yetkisinin makul bir çerçeveye oturtulması hedefleniyor. Bu kapsamda, İçişleri Bakanlığı’nın yetkileri yeniden düzenlenerek, demokratik hukuk devleti ilkelerine uygun bir yapı öneriliyor.

Meclis’teki bu ortak girişim, muhalefetin demokratik reform taleplerini güçlendirme çabası olarak değerlendiriliyor.

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.