Son dönemde piyasalarda sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların görülmesi paniğe neden oldu.
Son dönemde piyasalarda sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların görülmesi paniğe neden oldu. Özellikle yazılım güncellemesi yapılmamış ATM’ler ve para sayma makineleri bu sahte banknotları ayırt edemiyor. Döviz trafiğinde ciddi aksamalar yaşanırken, uzmanlar halkı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Habertürk’te yer alan habere göre, son bir ay içerisinde piyasaya 600 milyon dolar değerinde sahte banknot sürüldüğü tespit edildi. Bu sahte paraların yurtdışında basılarak Türkiye’ye sokulduğu belirtiliyor. Özellikle eski baskı beyaz 100 dolar ve 50 dolarlık banknotlarda sahtecilik oranının yüksek olduğu vurgulanıyor. Bu nedenle döviz büroları, söz konusu banknotların alım ve satımını geçici olarak durdurdu.
Uzmanlara göre, sahte banknotların materyal, kâğıt kalitesi ve klişeleri, gerçek banknotlara neredeyse bire bir benzerlik gösteriyor. TÜYEMDER Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver, mağduriyetleri önlemek için önlemler alındığını belirtti. Ünver, şunları söyledi:
“Sahte paralar, bazı ATM’lerden ve yazılımı güncellenmemiş para sayma makinelerinden kolaylıkla geçiyor. Döviz büroları, şu anda eski baskı 100 dolarlık ve 50 dolarlık banknotları işlemden çekti. Ancak para sayma makinelerinin güncellenmesi birkaç gün sürebilir.”
Yapılan incelemelerde, dolaşımdaki sahte dolarların büyük bir kısmının Ortadoğu, Asya, Balkanlar ve İran üzerinden Türkiye’ye getirildiği tespit edildi. Sahte paraların, ithalatçılar aracılığıyla para sayma makinesi üreticilerine gönderildiği ve bu makinelerde yapılan testlerin ardından yüksek kaliteli sahte olduklarının belirlendiği açıklandı.
Mustafa Ünver, vatandaşları yalnızca bankalar ve yetkili döviz büroları üzerinden işlem yapmaya çağırarak şu uyarıda bulundu:
“Türkiye genelinde 950 yetkili döviz bürosu bulunuyor. Ancak kaçak çalışan dövizciler, kuyumcular ve elektronik para transferi merkezleri de var. Yurttaşlar, mağduriyet yaşamamak için kesinlikle yetkili müesseseler ve bankalar dışında döviz alım-satımı yapmamalıdır.”
Sahte dolar krizi nedeniyle piyasadaki döviz işlemlerinde aksamalar yaşanırken, uzmanlar önlemlerin hızla alınması gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: Haber Merkezi