İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı protestoları ile ilgili soruşturma kapsamında medya kuruluşlarının yayın kayıtlarını talep etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı protestoları ile ilgili soruşturma kapsamında medya kuruluşlarının yayın kayıtlarını talep etti. Bu talep üzerine RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, arşivdeki kayıtların bu kadar yıl geriye gitmeyeceğini belirtti. Taşçı, konuya ilişkin açıklamasında, RTÜK arşivinin yalnızca rapora bağlanan veya yargıya konu olan dosyaların kayıtlarını muhafaza ettiğini ve bir yılın ardından sistemin kayıtları kademeli olarak sildiğini ifade etti.
Taşçı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda şu açıklamalarda bulundu: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi soruşturması kapsamında televizyonların görüntü kayıtlarını istemiş olsa da RTÜK arşivi bu kadar yıl geriye gitmez. Yalnızca rapora bağlanan veya yargıya konu olan dosyaların kayıtları muhafaza altına alınır. RTÜK yalnızca bir yıl süreyle düzenli olarak kayıtları tutmaktadır. Bir yıl sürenin ardından sistem kayıtları kademeli olarak silmektedir.”
Ayrıca, 6112 sayılı Kanun’un 25. maddesine atıfta bulunan Taşçı, özel medya hizmet sağlayıcılarının, yaptıkları her yayının kaydını bir yıl süreyle muhafaza etmekle yükümlü olduğunu vurguladı ve bu kadar geniş tarih aralıklı kayıtları medya kuruluşlarından temin etmenin yasal olarak mümkün olmadığını belirtti.
Bu açıklamalar, Gezi Parkı protestolarıyla ilgili yargı sürecinde medya kayıtlarının erişilebilirliği konusunda tartışmaları gündeme getirdi.
Kaynak: Haber Merkezi