Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelerek, Türkiye’nin iç siyasi gündemini ve dünya politikasını değerlendirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelerek, Türkiye’nin iç siyasi gündemini ve dünya politikasını değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in erken seçim çağrısını yanıtlayan Kurtulmuş, “Erken seçimin şartları yok” diyerek, seçimle ilgili tartışmaların şu an gündem dışı olduğunu vurguladı.
Kurtulmuş, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin törenine ilişkin başlatılan soruşturmada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen teğmenlere de değindi. “Teğmenlere ceza bir disiplin meselesidir, verenlerin takdiridir” diyerek, konunun disiplinle ilgili olduğunu ifade etti.
Yeni anayasa konusuna da değinen Kurtulmuş, bu talebin genel bir beklenti olduğunu belirterek, partilerin fikirlerini açıklamaları gerektiğini söyledi. Anayasadaki ilk dört maddeyle ilgili tartışmaların gereksiz olduğunu ve zaman kaybı oluşturduğunu ifade etti. Yeni anayasa üzerinde dört başlıkta ele alınması gereken konuları ise şu şekilde sıraladı: Sistemle ilgili yetki-denetim mekanizmaları, yargı bağımsızlığı, yargı güvencesi, Meclis’in görev ve yetkileri, hak ve özgürlükler.
Dış politikadaki gelişmeleri de değerlendiren Kurtulmuş, Orta Doğu’daki gelişmelere dikkat çekerek, Sykes-Picot anlaşmasının ikinci aşamasının uygulamaya konulduğunu ve bunun Türkiye’yi hedef aldığını söyledi. Neo emperyal politikalara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Kurtulmuş, Türkiye’nin bölgesel güvenliğini tehdit eden dış senaryolarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Çözüm süreciyle ilgili de açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, birinci çözüm sürecinin Türkiye’ye büyük avantajlar sağladığını ancak o dönemde FETÖ’cülerin etkisiyle sürecin zehirlendiğini belirtti. Bugün konjonktürün daha avantajlı olduğunu ifade etti.
ABD’nin önündeki tercihlere de değinen Kurtulmuş, “Amerika, bugün bir karar verecek. 40-50 militanı mı, yoksa 85 milyonluk bir Türkiye’yi mi tercih edecek?” diyerek Türkiye’nin stratejik önemini vurguladı.
Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasına ilişkin açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, “Otel yangınında mevzuattan ya da yasalardan kaynaklanan bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’de temel meselemiz mevcut mevzuata uymamaktır. Umarım, bu büyük bir ders olur,” diyerek yaşanan facianın önemli bir ders olması gerektiğini belirtti.
Kurtulmuş, sokak eylemleriyle ilgili ise, “Sokak çağrılarını yanlış bulurum. Yargı kararlarının düzeltileceği yer yine yargı kararlarıdır. Demokraside çözümün yolu sokak değildir” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi