Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verileri, 2024’te bireysel kredi kartı borçlarında büyük bir artış yaşandığını gösteriyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verileri, 2024’te bireysel kredi kartı borçlarında büyük bir artış yaşandığını gösteriyor. 5 Ocak – 1 Kasım tarihleri arasında, takibe düşen borçların önemli bir kısmının bireysel kredi kartlarından kaynaklandığı tespit edildi. 5 Ocak’ta 16 milyar TL olan bireysel kredi kartı borcu, 1 Kasım’da 46 milyar TL’ye yükseldi. Yani, yılın ilk 10 ayında, takibe düşen alacakların yaklaşık üçte ikisi oluştu.
Yüzde 50’lik Artış
Bu yükseliş, “tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları” toplam bakiyesinin, yılın ilk 10 ayında yüzde 51,3’ünü kapsamasına neden oldu. Aynı dönemde, tüketici kredilerinde de yüzde 38 oranında bir artış yaşandı. Kurumsal kredi kartlarında ise 5 Ocak’ta 3,6 milyar TL olan takipteki borç bakiyesi, 1 Kasım’da 7,3 milyar TL’ye ulaştı; bu yüzde 49,9’luk bir artış anlamına geliyor.
En Düşük Artış Ticari Kredilerde
Takibe düşen alacaklar arasında en düşük oran ise ticari kredilerde gözlemlendi. Ticari ve diğer kredilerde 5 Ocak’ta 145 milyar TL olan toplam bakiye, 1 Kasım’da 179 milyar TL’ye yükseldi. KOBİ kredilerinde ise takipteki bakiye yüzde 26,7 artış göstererek 57 milyar TL’den 77 milyar TL’ye ulaştı. Genel olarak, sektörün toplam takipteki alacaklarının yüzde 30,1’inin son 10 ayda gerçekleşmiş olması dikkat çekiyor.
Nakdi Kredilerde Takip Oranı Artıyor
Sektördeki takipteki alacakların nakdi kredilere oranı yüzde 1,71 seviyesinde kalsa da, bu yıl hızla artış göstermesi, finansal bozulmanın hızlandığını işaret ediyor. Bu tablo, bireysel kredi kartları başta olmak üzere tüm kredi türlerinde temkinli bir yaklaşımın gerekliliğini ortaya koyuyor.
Kaynak: Haber Merkezi