Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) önemli açıklamalarda bulundu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) önemli açıklamalarda bulundu. Gopinath, gelişmekte olan ülkelerin son yıllarda gösterdiği performansın beklenenden daha iyi olduğunu ancak gelecekte bu ülkelerin dayanıklılık inşa etmeleri gerektiğini vurguladı.
Çalkantı Beklenmedi
Gopinath, özellikle son yıllarda gelişmekte olan piyasaların beklenenden daha dirençli olduğunu belirterek, “Geçmişte, ABD Merkez Bankası faiz oranlarını 450 baz puan artırsa, bir pandemi yaşansa ve enerji fiyatlarında büyük bir artış olsa gelişmekte olan piyasalarda çok daha fazla çalkantı olmasını beklerdik” dedi. IMF’de sürekli olarak olumsuz senaryolar üzerine çalışmalar yapıldığını ancak çoğu zaman bu olumsuz tahminlerin gerçekleşmediğini belirtti.
Dayanıklılık İçin Yapısal Reformlar Şart
Ancak Gopinath, gelecekteki ekonomik zorlukların devam edeceğini ve gelişmekte olan ülkelerin bu süreçle başa çıkabilmek için daha fazla dayanıklılık inşa etmeleri gerektiğini söyledi. Gelişmekte olan piyasalarda borçlanma maliyetlerinin uzun süre yüksek kalacağı ve ticaret politikalarındaki değişikliklerin bu ülkeleri zorlama potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Özellikle, gelişmekte olan ülkelerin yapısal reformlar ve yatırım yaparak bu zorlukların üstesinden gelmeleri gerektiğini vurguladı.
Kişi Başına Düşen GSYH’de Düşüş
Gopinath, gelişmekte olan piyasalarda kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesinin pandemiden sonra önemli ölçüde azaldığını belirterek, 2000’lerin başında bu büyümenin yaklaşık yüzde 3,6 olduğunu, ancak pandemiden bu yana yarı yarıya azalarak yüzde 1,8’e düştüğünü söyledi. Bu durumu, üretkenlik artışındaki yavaşlama ve özel sektör yatırımlarındaki azalma ile ilişkilendirdi.
Sonuç olarak Gopinath, gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir büyüme ve ekonomik istikrar için daha güçlü yapısal reformlar ve dayanıklılık stratejileri oluşturması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: Haber Merkezi