Gürcistan’da yapılan parlamento seçimlerine yönelik “hile” iddiaları, ülke gündemini sarsarken Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin savcılığa çağrılmasıyla tartışmalar yeni bir boyut kazandı.
Gürcistan’da yapılan parlamento seçimlerine yönelik “hile” iddiaları, ülke gündemini sarsarken Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin savcılığa çağrılmasıyla tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Gürcistan Savcılığı, Cumhurbaşkanı Zurabişvili ve bazı muhalefet liderlerinin iddialarını incelemek için soruşturma başlatıldığını duyurdu. Seçimlerde hile yapıldığına dair delillerin paylaşılması talebiyle Cumhurbaşkanı’nın 31 Ekim’de savcılığa davet edildiği açıklandı.
Merkezi Seçim Komisyonu ise seçimlerde herhangi bir usulsüzlük yapılmadığını vurgularken, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze de seçimlerin demokratik bir ortamda yapıldığını ve seçim sonuçlarını tanımayanların “ülkede istikrarsızlık yaratmak istediğini” ifade etti. Bu arada, ABD ve Avrupa Birliği de Gürcistan’da “demokratik gerileme” endişesi taşırken, ülkedeki ifade özgürlüğünü kısıtladığı iddia edilen “yabancı etkinin şeffaflığı” yasasının yürürlükten kaldırılması çağrısında bulunmuştu.
AB’ye üyelik başvurusunda bulunan Gürcistan, 2023 yılında aday ülke statüsü elde etmiş ancak yasanın yürürlüğe girmesiyle Birliğe katılım süreci durdurulmuştu. ABD, aynı gerekçeyle Gürcistan’a yapacağı 95 milyon dolarlık yardımı askıya almıştı. Gürcü Hayali Partisi, oyların %53,93’ünü alarak seçimleri kazanırken, muhalefet partileri sonuçları tanımayacaklarını açıklamış ve seçimlerin “Rusya’nın operasyonu” ile manipüle edildiğini iddia etmişti.
Kaynak: Haber Merkezi