‘Etki Ajanlığı’ Düzenlemesinin Yer Aldığı Teklifin 13 Maddesi Kabul Edildi: ‘Basın ve İfade Özgürlüğüne Açık Bir Saldırı!’

TBMM Adalet Komisyonu, AKP’nin “etki ajanlığı” düzenlemesini de içeren torba kanun teklifinin görüşmelerine başladı.

‘Etki Ajanlığı’ Düzenlemesinin Yer Aldığı Teklifin 13 Maddesi Kabul Edildi: ‘Basın ve İfade Özgürlüğüne Açık Bir Saldırı!’
Yayınlama: 23.10.2024
A+
A-
TBMM Adalet Komisyonu, AKP’nin “etki ajanlığı” düzenlemesini de içeren torba kanun teklifinin görüşmelerine başladı. İlk 13 madde komisyonda kabul edildi. Kabul edilen maddeler, avukatlık stajları, noterlerin çalışma düzenine ilişkin değişiklikler ve haklı sebeplere dayanarak isim değişikliği yapılmasını öngörüyor.

“Anayasa Tartışmalarının Özünü Yansıtıyor”

Komisyonda söz alan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, bu yasayla haberlere erişim engeli getirilmesinin yanı sıra iktidar ortaklarının şirketleri hakkında yazılanlara casusluk suçlaması getirilebileceğini vurguladı. Karaca, “Bu iktidar ciddi bir meşruiyet sorunu yaşadığında yeni düşmanlıklar eklemeye çalışıyor. Toplumu korkutup susturarak yönetebileceğini ilan etmektir bu maddeler,” dedi.

“Teklif Halka Uzak”

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez ise, “Bu Meclis anayasayı bizzat çiğneyen bir Meclis’tir. Sürekli AYM’den dönen kanunlar yaparsak ‘yüce’ kısmını kullanmamaya başlayacağız,” şeklinde konuştu. Suiçmez, teklifin halkın ihtiyaçlarından ve gündeminden kopuk olduğunu belirtti.

Dijital Mecralar Komisyonu’na Gönderilen Madde

Anayasa aykırılık önergeleri reddedilirken, 8. maddede yer alan “El yazısıyla imzalanarak hazırlanan noterlik işlemlerinin, güvenli elektronik imzayla bilişim sistemine kaydedilmesine imkân tanınmaktadır” maddesinin görüşmeleri Dijital Mecralar Komisyonuna gönderildi.

“Bu Madde Muhalifler İçin Bir Baskı Aracı”

CHP milletvekili Turan Taşkın Özer, teklifin anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Kamuoyunun başka bir gündemi var ama maddeyi apar topar geçirme niyeti var,” dedi. Özer, bu maddenin muhalif kesimler, gazeteciler ve aktivistler için bir baskı ve tehdit aracı olacağına dikkat çekti.

Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik

Teklifin görüşmeleri sonucunda avukatlık stajına yönelik değişiklikler de gündeme geldi. Avukatlık stajının yapılmasına engel olmamak şartıyla, sigortalı işte çalışma durumunun engel teşkil etmeyeceği belirtildi. Muhalefet partileri, bu maddenin kanun teklifinden çekilmesini talep etti.

Noterlerin Çalışma Düzenlemesi ve Türk Medeni Kanunu’nda Değişiklikler

Teklifte noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar da düzenlenecek. Ayrıca, adın değiştirilmesi, haklı sebeplere dayanarak hakimden istenebilecek. Boşanma davası reddinin ardından, ortak hayat sürdürmeleri temelinden sarsılmış çiftlerin yeniden dava açabilmesi için belirlenen süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek.

Komisyon, 23 Ekim saat 11.30’da görüşmelere devam edecek.

 

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.