Türkiye’deki ekonomik kriz, özellikle emeklilerin yaşamını zorlaştırmaya devam ediyor.
Türkiye’deki ekonomik kriz, özellikle emeklilerin yaşamını zorlaştırmaya devam ediyor. Bugün, Türkiye’deki emeklilerin en düşük maaşı 12.500 TL seviyesinde. Ancak, birçok emekli, bu maaşın altında bir kök aylığı ile geçinmek zorunda kalıyor. Emeklilerin geçim sıkıntıları giderek artarken, 2024 yılı maaş artışları öncesi, talepler ve beklentiler de yoğunlaştı.
2021 Tüm Emekliler Sendikası, 12.500 TL olan en düşük emekli maaşının, mevcut hükümetin belirlediği çalışma çerçevesinde 13.500 TL ile 16.000 TL arasında bir seviyeye yükseltileceğini iddia etti. Ancak sendika, bu artışların yeterli olmadığını ve emeklilerin açlık ve yoksulluk sınırının çok altında bir yaşam sürdüklerini belirterek, taleplerini dile getirdi.
Emeklilerin Talepleri:
Hükümetin Düşük Maaş Artışı Politikasına Tepki: Sendika ve emekliler, hükümetin enflasyonu düşük göstererek maaş artışlarını ertelediğini ve bu durumun emekliler için geçim zorluğu yarattığını dile getiriyor. 2021 Tüm Emekliler Sendikası’nın Genel Sekreteri Ali Sürücü, hükümetin düşük enflasyon verileri açıklayarak, Ocak ayında yapılacak zamların ardından bu artışların çok hızlı bir şekilde geri alınacağını söyledi.
Zeynep Yasan’ın Zorlu Yaşamı: Memur emeklisi Zeynep Yasan, maaşının geçim için yeterli olmadığını, bununla birlikte çeşitli zorlayıcı önlemler aldığını ve günlük temel ihtiyaçları karşılamak için ek işlere yöneldiğini belirtti. Yasan, emeklilerin karşılaştığı zorlukları örnekler vererek anlattı.
Toplumsal Tepki ve Birleşme Çağrısı: Sendika üyeleri ve emekliler, seslerini duyurmak ve haklarını almak için örgütlü bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini vurguluyor. Fatma Polat, emeklilere yapılan düşük maaşların insanlığa sığmadığını ve bunun bir utanç olduğunu ifade etti. Emekliler, ülkenin kurucuları olarak daha iyi bir yaşam hakkına sahip olduklarını belirterek, birleşip mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.
Emekliler, 2024 yılına dair taleplerini net bir şekilde ortaya koyarken, geçim mücadelesinde en temel taleplerinin maaş artışlarının gerçek enflasyon oranları ile uyumlu ve insanca bir yaşam sürdürebilecek seviyede olması olduğunu vurguluyorlar. Ayrıca, hükümetin sosyal yardımlar ve maaş artışları konusunda daha şeffaf ve adil olmasını talep ediyorlar.
Kaynak: Haber Merkezi