Akıllı telefonlar ve bilgisayarların vazgeçilmezi haline gelen kulaklıklar, doğru kullanılmadığında kulak sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.
Akıllı telefonlar ve bilgisayarların vazgeçilmezi haline gelen kulaklıklar, doğru kullanılmadığında kulak sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, kulaklık kullanımının son 10 yılda yüzde 75 oranında arttığını belirtti. Ancak, kulaklık kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta bulunuyor.
İlk olarak, uzun süreli kulaklık kullanımı dış kulak yolunda salgı üretimine ve enfeksiyon riskine yol açabilir. Ayrıca kulaklıkların hijyenine dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Eravcı, kulaklıkların yerle teması sonrasında antiseptik bezlerle temizlenmesi gerektiğini belirtti.
İkinci önemli nokta ise ses seviyesi ve kullanım süresi. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 80 desibel seviyesindeki seslere 8 saat maruz kalmak, uzun dönemde işitme kayıplarına neden olabiliyor. Eravcı, kulaklık kullanımında ses seviyesinin yüzde 60’ı geçmemesi gerektiğini ve cihazda 60 dakika kullanım sınırı uygulanmasını öneriyor. Dünya genelinde 1,5 milyar insanın işitme kaybı yaşadığı, 2050’de ise bu sayının 2,5 milyara çıkmasının beklendiği ifade ediliyor.
Eravcı, kulaklık kullanırken tiz seslerde kayıp yaşanabileceğine dikkat çekerek, bu kaybın zamanla yaşlılık döneminde çınlama şikayetlerine yol açabileceğini söyledi. İşitme sağlığının, sosyal iletişimi, duygu durumunu ve bilişsel fonksiyonları etkileyebileceği için korunması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, kulak içi kulaklıklar yerine kulak üstü kulaklıkların tercih edilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirten Eravcı, gürültü önleyici kulaklıkların ses seviyesinin düşürülmesine yardımcı olduğunu, böylece daha keyifli ve sağlıklı bir dinleme deneyimi sunacağını ifade etti.
Kaynak: Haber Merkezi