Diş Sağlığınız Ruh Halinizi Etkileyebilir! Uzmanından Çarpıcı Açıklamalar

Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız ve diş sağlığının psikolojiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.

Diş Sağlığınız Ruh Halinizi Etkileyebilir! Uzmanından Çarpıcı Açıklamalar
Yayınlama: 10.02.2025
A+
A-

Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız ve diş sağlığının psikolojiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Özkan, yapılan bilimsel araştırmalara göre, ağız ve diş enfeksiyonlarının depresyon, anksiyete ve sosyal izolasyon gibi psikolojik sorunlarla ilişkili olduğunu belirtti.

“ANKSİYETE RİSKİ YÜKSELİYOR”
Prof. Dr. Özkan, “Kronik diş eti hastalıkları ve enfekte diş kökleri vücutta sürekli inflamasyona yol açarak bağışıklık sistemini uyarır ve bu da mutluluk hormonları olan serotonin ve dopamin üretimini baskılar. Sonuç olarak, periodontal hastalıkları olan bireylerde depresyon ve anksiyete riski iki kat artmaktadır” dedi.

“Sosyal ve Psikolojik Etkiler Büyüktür”
Diş ağrısının beyinde stres ve anksiyeteyi tetiklediğini belirten Özkan, diş ağrısının uyku kalitesini bozarak depresyon riskini artırabileceğini söyledi. “Periodontal ağrısı olan bireylerde depresyon belirtilerinin, sağlıklı bireylere göre %70 daha yaygın olduğu görülmektedir” diye ekledi.

Diş Sağlığının Psikolojik Yansımaları
Diş kaybı, kötü ağız kokusu, diş eti çekilmeleri ve çene kemik erimesinin özgüveni düşürerek sosyal izolasyona yol açtığını belirten Özkan, “Diş kaybı olan bireylerde depresyon riski %30 daha yüksek” dedi.

Alzheimer Riski ve Diş Sağlığı
Prof. Dr. Özkan, ağız sağlığının beyindeki beta-amiloid plaklarının oluşumunu tetikleyebileceğini ve bunun Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişiminde rol oynayabileceğini vurguladı.

“Nörolojik Hastalıklara Yol Açabilir”
Ağız hijyeninin ihmal edilmesinin, depresyon ve anksiyeteyi tetiklemenin yanı sıra, nörolojik hastalıklara da zemin hazırlayabileceğini belirten Özkan, düzenli diş hekimi kontrolleri ve doğru tedavilerin önemine dikkat çekti. Diş fırçalamanın yanı sıra anti-inflamatuar beslenmenin ve ağız sağlığının zihinsel sağlığı da olumlu yönde etkileyebileceğini ifade etti.

Diş sağlığının sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal sağlık üzerinde de büyük etkileri olduğunu unutmamak önemlidir.

 

 

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.