DEVA Partili Avşar: “Bir firmaya özel kanun mu çıkarıldı?”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu.

DEVA Partili Avşar: “Bir firmaya özel kanun mu çıkarıldı?”
Yayınlama: 26.11.2024
A+
A-

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu.

Avşar, konuşmasında; 21/B ile adrese teslim ihale sürecini ve derhal bundan vazgeçilmesi gerektiğini, kamuoyunda çokça tepki çeken dönemin Bakanı Cahit Turan’ın ticari ilişki içinde olan bakanlık ve CEO’luk arası gidiş gelişini, İstanbul Tem Otoyolundaki özel bir işletme için özel kanun mu çıkarıldığı; Çerkezköy Lojistik Merkezi, Halkalı-Çerkezköy, Çerkezköy-Kapıkule hızlı tren projesi gibi Tekirdağ’ın ulaşım problemleri ve birçok konuyu dile getirdi.

‘Yap-İşlet-Devret’lerin millete yükü ne kadar insan odaklı? Garanti ödemeler ne kadar sürdürülebilir? 21/B usulü ile verilen ihaleler ne kadar yenilikçi?’

Avşar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının stratejik planında yer verdiği temel değerlere değindi. “Sayın Bakan 2024-2028 Stratejik Planını incelediğinizde; insan odaklı, yenilikçi, çevreye duyarlı ve sürdürülebilirlik temel değerleri üzerine kurguladığınız ifade ediliyor.”, diyen Avşar; Peki uygulamaya ne kadar yansıyor? Uygulamaya baktığımızda; Mesela Yap-İşlet-Devret’lerin millete yükü ne kadar insan odaklı? Garanti ödemeler ne kadar sürdürülebilir? 21/B usulü ile verilen ihaleler ne kadar yenilikçi?”, şeklinde konuştu.

‘Sürekli rakamlar üzerinden 22 yılın kıyası yapılmakta ancak projelerin halka maliyetini soran yok.

Avşar, 2002-2024 kıyaslama yaptığımızda rakamların arttığını, sürekli bu kıyasın yapıldığını ancak nasıl yapıldığı, kaça yapıldığı, daha uyguna yapabilir miydi, vatandaşa daha az yük olur muydu ondan bahsedilmediğini ifade etti.

Avşar; “Sayın Bakan, 4,5 milyon ailemiz devlet yardımıyla geçinirken, ekonomik durum ortadayken, döviz endeksli garantili geçişlerin sayısını arttırarak bir büyüme hedeflemek doğru değildir. Pazarlık usulü ile devam edilmesi ve adrese teslim ihale düzeni devri bitmelidir.”, şeklinde konuştu.

 

‘28 Avrupa Birliği ülkesinin uyguladığı kamu ihale mevzuatı derhal bizim ülkede de uygulamaya alınmalıdır.’

“Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin (b) bendinde öngörülen şartlar oluşmadığı halde pazarlık usulü ile ihale yapılması maalesef son birkaç yılda sık sık başvurulan bir yöntem olmuştur.”, diyen Avşar; “Bu durum Sayıştay raporlarında da karşımıza çıkmakta büyük kamu zararına yol açmaktadır.”, dedi.

Avşar, Ayrıca yamalı bohçaya dönmüş Kamu İhale Kanunu’nu derhal terk edilmeli ve 28 AB ülkesinin uyguladığı kamu ihale mevzuatının ülkemize gelmesi gerektiğini vurguladı.

‘21/B suiistimaline son vermek için kanun teklifi verdik, umarım dikkate alınır.’

Avşar, iktidarın böyle bir bakış açısına sahip olduğunu düşünmediklerini ve en azından bu 21/B suiistimalinden ülkeyi kurtarmak için bu hususta, muğlaklığı ve belirsizliği giderecek, kanundaki açığı kapatacak bir kanun teklifi verdiklerini ve dikkate alınması gerektiğini çünkü 21/B usulü bütçenin kara deliği olduğunu söyledi.

‘Bir firmanın CEO’su iken iş ilişkisi içinde olduğu bir bakanlığa bakan olması ve bakanlıktan sonra hala bu iş ilişkisi devam ederken tekrar o firmaya dönmek en hafif tabiriyle ahlaki değildir.’

Avşar, bütçe konuşmasında Cahit Turan’ın Kuzey Marmara Otoyolu yapım ve işletim süreçlerinde yer alan firmaların CEO‘luğu ile sorumlu bakanlıktaki bakanlığına ilişkin yaşadığı etik olmayan duruma dikkat çekti.

Kuzey Marmara Otoyolu işletiminde ilgili firmalara, bakanlığı döneminde tutturulması imkânsız geçiş garantileri veren ve 2019 Sayıştay raporlarında tespit edilen Cahit Turan’ın yeniden Kuzey Marmara Otoyoluna CEO olmasını eleştiren Avşar şöyle konuştu; “Daha önce aynı firmanın CEO’su iken bakan olan, şimdi tekrar aynı şirketin CEO’su olduğu bir şirkete, üstelik hazine garantisi devam olan bir şirkete CEO olması siyasi etik ve ahlak şöyle dursun hiçbir değerle bağdaşmaz. Dünyanın hiçbir ülkesinde bunun örneği yoktur.”, şeklinde konuştu.

‘Memurun servisine kadar müdahale eden Sayın Şimşek neden bunlara ses çıkarmıyor?’

Avşar; “Bu arada kamuda tasarruf tedbirleri diye personelin servisine kadar müdahale edip bu işlere en ufak bir ses dahi çıkarmayan Sayın Mehmet Şimşek’e de buradan selamlarımı gönderiyorum. Size de -bu işi onaylamıyorsanız- bu şirketlere yeni imtiyazların sağlamaması için ne gibi tedbirler alıyorsunuz, onu sormak istiyorum.”, dedi.

 

‘TEM Otoyolu GOP mevkiinde, bulunan istasyona özel kanun mu çıkarıldı?’

Avşar, sözlerinde Temmuz Ayında Meclis’ten geçen Türk Sivil Havacılık Kanunun 9 uncu maddesine yer verdi.

Avşar, 9 uncu maddenin özetle karayolları sınırı içeresindeki karayolları arazilerinin depolama ve ‘tamamlayıcı tesisler’ yapılmasını öngördüğünü ve gerekçenin de büyükşehirlerin yükünü azaltmak ve 6 Şubat depremlerinde de bu konuda hissedilen eksikliklerin giderilmesi olduğunu söyledi.

Avşar; “Fakat kafalarda yap-işlet-devret modeliyle işletilen yollarda işin nasıl yapılacağı, ‘tamamlayıcı tesisler’ ifadesinin neyi kapsadığı gibi pek çok soru işareti kalmıştı. O zaman da genel kurulda ifade ettik. İstanbul TEM Otoyolunun tam ortasında buna uygun bir istasyon örneğini anlattım. Bu istasyonun inşaatı tamamlanmış ama açılmamıştı. Ruhsatı olmayan, Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda olan TEM Otoyolu GOP mevkiinde, Selimpaşa-Kurtköy Mehmetçik Vakfı Tesisleri arasındaki -130. Km’de- tek istasyondur. Bu kanun geçer geçmez hizmete açıldı. Çokta güzel bir video hazırlamış firma, keşke bize de video oynatma imkânı verilseydi de bizde gösterebilseydik. Ama internette var. Avrupa’nın en büyük istasyonu, 11.000 m2 arazi, Türkiye’nin en yüksek satış potansiyeline sahip noktası olduklarından bahsediyor.”, şeklinde konuştu. Ve Bakan Uraloğlu’ndan bu yasa olmadan bu istasyonun nasıl yapıldığı, Karayollarına ait bu arazileri nasıl, hangi usul ile verdiklerini izah etmelerini talep etti.

‘Çerkezköy Lojistik Merkezi ile Halkalı-Çerkezköy, Çerkezköy-Kapıkule hızlı tren projesinin akıbetini nedir?’

Konuşmasında Tekirdağ’la ilgili ulaşım problemlerine değinen AVŞAR, Çerkezköy Lojistik Merkezi, Halkalı-Çerkezköy, Çerkezköy-Kapıkule hızlı tren projesinin akıbetini ve hızlanması gerektiğini, Süleymanpaşa-Muratlı, Süleymanpaşa-Hayrabolu yolları arasındaki eksiklikleri ile sürekli kazaların olduğu Tekirdağ-Malkara, Tekirdağ-Muratlı, Malkara-İpsala yolunun tamamlanmasını talep etti.

‘Karayolları Genel Müdürlüğü artık Tekirdağ’a karşı sorumluluklarını yerine getirmelidir.’

Avşar, “Süleymanpaşa-Malkara arası yolun aydınlatma problemlerinin çözülmesini bekliyoruz. TOKİ’nin yaptığı konut projelerinde Karayolları Genel Müdürlüğü üzerine düşen bağlantı yollarını yapmakta ayak sürüyor, işi belediyelere ihale ediyor. Lütfen yükümlülüklerini hatırlatın ve kendi sorumluluk alanlarındaki bu yolları bir an önce tamamlamalarını talep ediyoruz.”, şeklinde konuştu.

Avşar, Çorlu Havalimanına uçak seferleri yapılmasını, Süleymanpaşa Yat Limanı Projesinin başlanmasını ve Kınalı-Malkara yoluna ne zaman başlanacağını ve ne kadar süreceği öğrenmek istediklerini ifade etti.

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.