Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde Hatay’ın Antakya ilçesinde yıkılan Elit Apartmanı’nda 88 kişi hayatını kaybetmişti.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde Hatay’ın Antakya ilçesinde yıkılan Elit Apartmanı’nda 88 kişi hayatını kaybetmişti. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, Elit Apartmanı’nın yapımında sorumluluğu bulunan müteahhit, yapı sahibi ve diğer ilgili kişiler hakkında dava açtı. Dava süreci devam ederken, bugün görülen üçüncü duruşmada önemli bir karar alındı.
Elit Apartmanı Davasında Tahliye Kararı
Elit Apartmanı’nın yıkılması sonucu 88 kişinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına neden olan olayla ilgili Hatay 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşmada, 7 sanıktan 3’ü tutuklu bulunuyordu. Duruşmaya, depremde yakınlarını kaybeden mağdurlar ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada, tutuklu sanıklar arasında yer alan yapı sahibi Akil İnan için sağlık raporu sunuldu. Mahkeme heyeti, Akil İnan’ın sağlık durumu nedeniyle tahliye edilmesine karar verdi.
Sanıklar Hakkında Gelişmeler
Tutuklu sanıklardan müteahhit Mithat Tümyürek ve yapı denetim sorumlusu Gökhan Tutar’ın tutukluluk halinin devamına karar verilirken, diğer sanıkların durumları da değerlendirildi. Ayrıca, mahkeme heyeti, Antakya Belediyesi’nden Elit Apartmanı’nın bir dönem mühürlenmesinin ardından, bina için belediyeye 145 bin lira bağış yapıldığı iddiası üzerine belge talep etti. Bu bağışın ardından binanın mühürünün kaldırıldığı iddia edilmişti. Bu iddianın belgeleri de mahkemeye sunulacak.
Bir Sonraki Duruşma 2025’te
Elit Apartmanı davası, 21 Şubat 2025 tarihinde görülecek. O tarihte, sanıklar ve ilgili taraflar için bir sonraki karar süreci başlayacak.
Sanıkların Savunmaları ve İddialar
Duruşmalarda sanıklar, suçlamaları reddetmiş, özellikle müteahhit Mithat Tümyürek, daha önce yaptığı savunmasında, binanın mühürlendiği dönemde Antakya Belediyesi’ne 145 bin lira bağış yapıldığını ve bunun karşılığında mühürün kaldırıldığını öne sürmüştü. Tümyürek, bu bağışı bina sahibi Akil İnan’ın yaptığını, ancak kendisinin doğrudan müdahil olmadığını ifade etmişti. Belediye yetkililerinin, binanın mühürlenmesinin ardından yapılan bu bağışla ilgili ilişkileri üzerine tartışmalar devam ediyor.
Elit Apartmanı’nın yıkılması sonucu yaşanan facia, hem inşaat sektöründeki denetim eksikliklerini hem de belediye ve müteahhitlerin ilişkilerini sorgulatan önemli bir dava olarak dikkat çekiyor. Gelişmeler, sadece hukuki sürecin değil, aynı zamanda Hatay’daki belediyecilik uygulamaları ve inşaat sektöründeki denetimle ilgili geniş bir tartışmayı da beraberinde getiriyor.
Kaynak: Haber Merkezi