CHP’li Özcan: Bir Avuç Sermaye İçin Tarih ve Doğa Yok Edilemez

CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Milas’ın Kıyıkışlacık Mahallesi’nde Ayıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ile Dip Tarama Projesi’ni Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Özcan: Bir Avuç Sermaye İçin Tarih ve Doğa Yok Edilemez
Yayınlama: 21.02.2025
A+
A-

CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Milas’ın Kıyıkışlacık Mahallesi’nde Ayıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ile Dip Tarama Projesi’ni Meclis gündemine taşıdı. Özcan, projenin tarihi 5 bin yıl öncesine dayanan İasos Antik Kenti’nin yanı başında yapılmak istendiğine dikkat çekerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sorular yöneltti.

Proje ile İasos Antik Kenti Tehdit Altında

Özcan, bölgenin 3. derece sit alanı içinde yer aldığını belirterek, mevcut bir maden limanının kapasite sorunu olmadığını vurguladı. Bu yüzden yeni bir limana ihtiyaç olmadığı görüşünü savundu. Ayrıca, projeye yönelik birçok çevre ve sivil toplum kuruluşunun iptal davası açtığını hatırlatan Özcan, yapılan dip tarama çalışmalarının çevreye verdiği zararlara dikkat çekti. “Altın kumlu plaj ve deniz, şimdiden çamura bulanmış durumda. Bu durum, İasos Antik Kenti ve bölgedeki ekosistem üzerinde geri dönülmez tahribatlara yol açmaktadır” dedi.

Milas’ın Tarihine ve Doğasına İhanet Ediliyor

Özcan, projenin bir maden şirketinin çıkarları uğruna bölgedeki tarihi ve doğal değerlere zarar vereceğini belirterek, “Milas’ın tarihine ve doğasına ihanet ediliyor” ifadesini kullandı. Ayrıca, yerel halkın, çevrecilerin ve bilim insanlarının bu projeye karşı çıktığını dile getirerek, “İasos’u da, Milas’ın kıyılarını da, ekosistemimizi de ranta teslim etmeyeceğiz!” dedi.

Bakan Kurum’a 19 Soru

Özcan, projeyle ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu 19 soruyu yöneltti:

  1. Mahkeme süreci devam eden bir projede inşaat faaliyetlerine kim veya hangi kurumlar izin vermiştir?
  2. Proje kapsamında deniz dibi kazısı ve hafriyat dökme işlemleri nasıl denetlenmektedir?
  3. İasos Antik Kenti’ne verilen zararı engellemek için alınan önlemler nelerdir?
  4. Halkın kıyılara erişimi ve arkeolojik sit alanlarının tahrip edilmesini engellemek için Bakanlık hangi adımları atmıştır?
  5. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan görüş alındı mı? Balıkçılık ve madencilik faaliyetlerinin bir arada yapılması mümkün müdür?
  6. Akdeniz Foku’nun doğal yaşam alanlarının projeden nasıl etkileneceği değerlendirilmiş midir?
  7. Proje alanının Çevre Düzeni Planı’na ve İmar Planı’na aykırılığı söz konusu mudur?
  8. 3621 Sayılı Kıyı Kanunu’na aykırı olarak inşaat faaliyetlerine başlanması hukuka uygun mudur?
  9. Proje için gerekli olan imar planı onay süreci neden atlanmıştır?
  10. Kamuya ait bir alanın özel bir şirkete verilmesinin kamu zararı yaratıp yaratmadığı değerlendirilmiş midir?
  11. Çevre kirliliği, gürültü ve titreşim nedeniyle bölge halkının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için ne gibi önlemler alınacaktır?

Özcan, projeyle ilgili halkın, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve uzmanların yoğun tepkisinin görmezden gelindiğini belirterek, Bakanlığın projeyi durdurması ve süreci yeniden değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

 

 

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.