Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), iktidarın kayyum atamalarıyla ilgili hazırladığı bir raporu kamuoyuna sundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), iktidarın kayyum atamalarıyla ilgili hazırladığı bir raporu kamuoyuna sundu. “İktidarın Kayyum Müdahalesi: Yerel Seçimlerde Demokrasi ve Anayasa Yönelik Tehditler” başlıklı rapor, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci tarafından paylaşıldı. Raporda, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından kayyum atamalarına yönelik yapılan eleştiriler yer aldı.
Rapora göre, iktidar 2016-2024 yılları arasında toplam 154 kez kayyum ataması yaptı ve kayyum uygulamalarının en yoğun olarak Diyarbakır ve Van gibi illerde gerçekleştirildi. Özellikle Diyarbakır’a 26 kez kayyum atandığı, Van’a ise 23 kez kayyum gönderildiği belirtiliyor. 2016 yılı kayyum sayısının en yüksek olduğu yıl olarak kaydedildi. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine dair bilgiler de raporda yer aldı. 49 belediye kayyum tarafından yönetilirken, bu belediyelerden 9’unun AKP veya MHP tarafından yönetildiği ifade edildi.
Raporda, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından yaşanan sürece de değinildi. Esenyurt’ta kayyum tarafından belediye meclisinin denetleme yetkisinin elinden alındığı, şatafat ve usulsüzlüklerin önünün açıldığı vurgulandı.
Rapor, kayyum uygulamasının mevcut Anayasa ile çeliştiğini belirterek, özellikle 2, 5, 123 ve 127’nci maddelere aykırı olduğunu ifade etti. Raporun sonuç kısmında, iktidara yönelik şu çağrılar yapıldı:
Raporda son olarak, kayyum uygulamalarının Anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekilerek, “Bu iktidarla yeni anayasa müzakeresi mümkün değildir” ifadesine yer verildi.
Kaynak: Haber Merkezi