CHP’den Ali Yerlikaya’ya Kritik Sorular: Suriyelilerin Hukuki Statüsü Sona Erdi, Geri Dönüş İçin Hangi Adımlar Atılıyor?

CHP İçişleri Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’deki geçici koruma altındaki Suriyelilerin hukuki statüsünün sona erdiğini belirterek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya önemli sorular yöneltti.

CHP’den Ali Yerlikaya’ya Kritik Sorular: Suriyelilerin Hukuki Statüsü Sona Erdi, Geri Dönüş İçin Hangi Adımlar Atılıyor?
Yayınlama: 09.12.2024
A+
A-

CHP İçişleri Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’deki geçici koruma altındaki Suriyelilerin hukuki statüsünün sona erdiğini belirterek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya önemli sorular yöneltti. Bakan, “Geçici koruma statüsünün kaldırılması ve Suriyelilerin makul bir sürede güvenli şekilde ülkelerine dönmelerini sağlayacak bir süreç başlatılması gerekir” dedi.

Bakan, “Esat rejimi devrildi ve resmi verilere göre 2 milyon 928 bin Suriyelinin hukuki statüsü sona erdi. Ancak bu sayı daha da yüksek olabilir, çünkü İçişleri Bakanlığı’nın verileri manipüle ediyor,” diyerek, geçici koruma altındaki Suriyelilerin durumunu gündeme getirdi. Geçici Koruma Yönetmeliği’ne göre, bu statü yalnızca ülkelerinden ayrılmaya zorlanan ve geçici koruma amacıyla Türkiye’ye gelenler için geçerli olduğunu hatırlatan Bakan, “Şimdi Esat rejimi gitti, bu durumun hukuki dayanağı kalmadı,” dedi.

CHP’li Bakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, geçici koruma altındaki Suriyelilerin Türkiye’deki ilişiklerini makul sürede sonlandırarak, güvenli bir geri dönüş için hangi adımlar atıldığını sordu. Ayrıca, Suriyelilerin sayısında bir azalma olup olmadığını ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin Türkiye’den Suriye’ye dönüşlerinin sayıya nasıl yansıtıldığını da sordu.

Bakan, bu konuda TBMM’ye yazılı soru önergesi vererek, İçişleri Bakanlığı’ndan şu soruları yanıtlamasını istedi:

  1. 08.12.2024 itibarıyla Türkiye’deki Geçici Koruma statüsü altındaki Suriyelilerin sayısı nedir?
  2. Geçici Koruma statüsünün kaldırılması yönünde herhangi bir planlama yapılmakta mıdır?
  3. Geçici Koruma statüsü altındaki Suriyelilerin, Türkiye’deki ilişkilerini sonlandırarak güvenli bir şekilde geri dönüşlerini sağlamak için hangi adımlar atılmaktadır?
  4. Bu süreçte, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler gibi ilgili kurumların desteği sağlanacak mıdır?

Bakan, Türkiye’nin Suriyelilere uzun süre misafirperverlik gösterdiğini ve artık bu kişilerin kendi ülkelerine dönerek, orada bir demokrasi inşası için uluslararası destekle birlikte katkı sağlanması gerektiğini ifade etti.

 

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.