İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Serhat Tozburun ve ekibi, sindirim sistemi organlarında kanser riski taşıyan anormal dokuları kansere dönüşmeden yok edebilecek bir cihaz geliştirdi.
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Serhat Tozburun ve ekibi, sindirim sistemi organlarında kanser riski taşıyan anormal dokuları kansere dönüşmeden yok edebilecek bir cihaz geliştirdi. Cihaz, endoskopik işlem sırasında, anormal dokuları tespit edip, onları kansere dönüşmeden yok etmeyi amaçlıyor.
2021 yılında başlatılan bu projede, TÜBİTAK ve Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) destekleriyle, “Clarisurge” adlı bir cihaz geliştirilmiştir. Bu cihaz, endoskopi işlemi sırasında, 1 santimetre boyutunda bir başlık aracılığıyla, anormal dokuya yaklaşır ve negatif basınçla bu dokuları bir kanala hapseder. Ardından, düşük kuvvetli elektrik akımlarıyla bu anormal hücreler ısı olmadan yok edilir.
Tozburun, geliştirdikleri teknolojinin, endoskopi sırasında tespit edilen anormal dokuları hemen tedavi etmeyi amaçladığını belirtti. Cihaz, anormal hücreleri seçerek zamanında yok etmek için oldukça düşük kuvvetle elektriksel akımlar kullanır. Bu, kanser öncesi evredeki bozuk hücrelerin erken aşamada tedavi edilmesine olanak tanır.
Geliştirilen aparat, tek kullanımlık olup her hasta için özel olarak üretilir. Endoskopi sırasında uygulanan bu işlem sonrasında kullanılan başlık atılır, böylece hijyen sağlanmış olur ve her hastaya özel tedavi uygulanır.
Projenin, sağlık teknolojileri alanında yeni bir dönemin başlangıcını simgeleyebileceği ifade ediliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, bu tür araştırmaların Türkiye’nin araştırma ekosistemine büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, uluslararası alanda görünürlük kazandıracak projelerin önemini belirtti.
Geliştirilen bu cihaz, kanser öncesi evredeki hastalıkların erken tedavisi açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor ve sağlık alanında yeni bir tedavi yönteminin önünü açma potansiyeline sahip.
Kaynak: Haber Merkezi