Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen bir sempozyumda konuşan Doç. Dr. Ocak, işitme kaybı yaşayan hastalara yönelik farklı tedavi yöntemlerinden bahsetti.
Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen bir sempozyumda konuşan Doç. Dr. Ocak, işitme kaybı yaşayan hastalara yönelik farklı tedavi yöntemlerinden bahsetti. Ocak, işitme kaybının çeşitli nedenlerden kaynaklanabileceğini, ancak en yaygın görülen türün iç kulağa bağlı sinirsel işitme kaybı olduğunu belirtti. Bu tür işitme kayıplarının tedavisinde genellikle işitme cihazları kullanılsa da, bazı durumlarda cihazlar yetersiz kalıyor.
Koklear İmplant: Biyonik Kulak Teknolojisi
İşitme kaybının ileri seviyelere ulaştığı durumlarda, duyma yetisini yeniden kazandırmak için koklear implant (biyonik kulak) uygulanıyor. Doç. Dr. Ocak, koklear implantın iki parçadan oluştuğunu ve bir kısmının cerrahi müdahale ile kulağın iç kısmındaki koklea bölgesine yerleştirildiğini açıkladı. İşlem sonrası dış parça da hastaya yerleştirildikten sonra, iç ve dış parçaların birbirine entegre olmasıyla hasta duyma yetisini yeniden kazanabiliyor. Ocak, bu teknolojiyi insanın kaybolan duyusunun yapay olarak yerine konulabilen tek teknoloji olarak tanımladı.
Beyin Sapı İmplantı: Alternatif Tedavi Yöntemi
Koklear implantın etkili olmadığı nadir durumlar içinse beyin sapına implant yerleştirilmesi gibi alternatif tedavi yöntemleri de uygulanabiliyor.
Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
Ocak, işitme kaybı yaşayan bireylerin zaman kaybetmeden uzman doktora başvurması gerektiğini vurgulayarak, erken teşhis ve tedavinin yaşam kalitesini artırmada büyük rol oynadığını söyledi. “Her işitme kaybının bir çözümü vardır, yeter ki geç kalmayalım,” diye ekledi.
Kaynak: Haber Merkezi