Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) tarafından yayımlanan ocak ayı raporuna göre, Alman ekonomisi 2024’ün dördüncü çeyreğinde de zayıf kalmaya devam etti ve geleceği belirsizliğini koruyor.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) tarafından yayımlanan ocak ayı raporuna göre, Alman ekonomisi 2024’ün dördüncü çeyreğinde de zayıf kalmaya devam etti ve geleceği belirsizliğini koruyor. 2023’ün son çeyreğinde gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) yüzde 0,1 düşerken, 2024 yılında da küçülme beklentisi sürüyor. Raporda, “Alman ekonomisinin 2025’in ilk çeyreğinde de durgunluktan kurtulması pek mümkün görünmüyor” denildi.
Durgunluğun Nedenleri ve Enflasyon Beklentileri
Durgunluk, özellikle zayıf imalat sektörü ve hane halkı harcamalarını olumsuz etkileyen belirsizliklerle açıklanıyor. Ayrıca, Almanya’daki yıllık Avrupa Birliği uyumlu enflasyonun Aralık 2024 itibarıyla yüzde 2,8’e çıktığına dikkat çekildi. 2025’in başında enflasyonun yüksek kalması bekleniyor, bunun başlıca nedenlerinin fosil yakıtlar için karbon emisyon fiyatlarının artışı ve toplu taşıma bileti ile özel sağlık sigortası alanlarındaki fiyat artışları olduğu vurgulandı. Ancak, ilerleyen aylarda enflasyon oranlarının ılımlı hale gelmesi muhtemel.
Sanayi Sektöründe Zorluklar
Bundesbank raporuna göre, Alman sanayi sektörü yapısal değişimlere uyum sağlamakta zorlanıyor. Çin’den gelen yüksek rekabet baskısı ve sanayinin rekabet gücünün azalması, ülkenin ihracatında düşüşe yol açtı. Bu durum, Almanya’nın ekonomik büyümesini daha da zorlaştırıyor.
Art Arda İki Yıl Küçülme
Alman ekonomisi, 2023’te yüzde 0,3 daraldıktan sonra, 2024’te de yüzde 0,2 oranında küçülme kaydetti. Böylece, Almanya, 2002-2003 yıllarında yaşanan daralmanın ardından G7 ülkeleri arasında art arda iki yıl küçülen tek ülke oldu.
Teknik Resesyon Riski
Eğer Almanya 2025’in ilk çeyreğinde de daralırsa, bu durum iki çeyrek üst üste küçülme anlamına gelir ve Almanya teknik resesyona girmiş olur. Ifo Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, zayıf yatırım ve sipariş durumunu göz önünde bulundurarak, 2024 ve 2025 yılları için büyüme tahminlerini sıfıra çekmişti. Uluslararası Para Fonu (IMF) da Almanya’nın 2024 yılı için büyüme beklentisini yüzde 0,2’den sıfıra indirdi.
G7 Ülkelerinde Tek Daralan Ekonomi
Almanya’nın ekonomisi, alışılmışın dışında yüksek enflasyon, yüksek enerji fiyatları, azalan yatırımlar, düşük dış talep ve faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle daralmaya devam etti. Bu daralma, G7 ülkeleri arasında yalnızca Almanya’yı etkileyerek, ülkenin 2023’te büyümeyen tek ekonomi olarak kalmasına yol açtı.
Almanya’nın 2024’te de küçülmeye devam etmesi durumunda, G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olmaya devam edeceği görülüyor.
Kaynak: Haber Merkezi