Aile Hekimleri, ‘Eziyete’ Karşı 6-10 Ocak’ta İş Bırakacak: ‘Onurumuz ve Halk Sağlığı İçin’

Aile hekimleri, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i ‘eziyet yönetmeliği’ olarak tanımlayarak, bu yönetmeliğe karşı 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında 5 günlük iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu.

Aile Hekimleri, ‘Eziyete’ Karşı 6-10 Ocak’ta İş Bırakacak: ‘Onurumuz ve Halk Sağlığı İçin’
Yayınlama: 16.12.2024
A+
A-

Aile hekimleri, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i ‘eziyet yönetmeliği’ olarak tanımlayarak, bu yönetmeliğe karşı 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında 5 günlük iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu. Türkiye genelinde geçen ay ve bu ay 3, 5 günlük iş bırakma eylemleri gerçekleştiren hekimler, yeni yönetmelikteki düzenlemelerin sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

Yönetmeliğin Hekim Bağımsızlığını Kısıtladığı İddiası

Aile hekimleri, yönetmeliğin koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik adımlar atmadığını, aile sağlığı merkezlerinin altyapı ve donanımının güçlendirilmediğini ve performans kriterlerinin gereksiz yere zorluk yarattığını vurguluyor. Ayrıca, yönetmeliğin hekim bağımsızlığını kısıtladığı, hastalarla hekimleri karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırladığı belirtiliyor.

Hekimlerin Talepleri

Aile hekimleri, kamu tarafından sağlanan yeterli fiziki ve tıbbi donanımla birlikte, nitelikli sağlık hizmeti sunulabilmesi için yeterli zaman ve olanak talep ediyor. Ayrıca, Aile Hekimliği Birimi sayısının hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmasını, kadrolu ve güvenceli hemşire, ebe ve teknisyen görevlendirilmesini istiyorlar. Hekimler, ayrıca tüm sağlık emekçilerine insanca yaşanacak bir maaş ödenmesini de talep ediyor.

Yönetmelik Hekimlerin Güvencelerini Tehdit Ediyor

Genel Sağlık-İş Sendikası tarafından yapılan bir araştırma, aile sağlığı merkezi çalışanlarının %97’sinin yeni yönetmeliğin iş güvencesi açısından tehdit oluşturduğunu düşündüğünü, %99,3’ünün sözleşme yenileme koşullarının belirsizleştiğini ve %98,5’inin gelir kaybı yaşayacaklarını ifade ettiğini ortaya koyuyor. Çalışanların büyük çoğunluğu, tavan nüfus sayısının 3 bin 500’e düşürülmesinin iş yoğunluğunu azaltmayacağını ve gelir kaybına neden olacağını düşünüyor.

Genel Sağlık-İş Sendikası’ndan İş Bırakma Çağrısı

Genel Sağlık-İş Sendikası, iş bırakma eylemine ilişkin yaptığı açıklamada, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptal edilmesini ve Meclis’te sunulan yasa taslağının geri çekilmesini talep ettiklerini belirtti. Sendika, halkın sağlık hakkı ve meslek onurları için 6-10 Ocak tarihlerinde 5 gün süreyle iş bırakacaklarını duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.