Türkiye’de Taşıt Tanıma Sistemi (TTB) uygulaması kapsamında, 8 milyon taşıtın 31 Aralık 2024 tarihine kadar bu sistemi taktırması zorunlu.
Türkiye’de Taşıt Tanıma Sistemi (TTB) uygulaması kapsamında, 8 milyon taşıtın 31 Aralık 2024 tarihine kadar bu sistemi taktırması zorunlu. Bu kapsamda, 5 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği ile mükellefler için TTB taktırma yükümlülüğü getirilmişti. Şu ana kadar, mükellefler ve Yetkili Taşıt Montaj Servisleri tarafından verilen TTB sipariş sayısı 1 milyonu geçti. Ayrıca, UTTS’ye dahil olmak için gerekli işlemleri yapan 4 binin üzerinde istasyon ve 400’den fazla teknik servis bulunuyor. Bu yoğunluk, özellikle filo kiralama, taşımacılık firmaları ve kurumsal işletmeler tarafından yapılan başvurularla artmış durumda.
31 Aralık 2024’e kadar taşıtların TTB taktırma zorunluluğu devam ediyor. Bu tarih sonrasında, akaryakıt alımlarında UTTS ile kayıtlı olmayan taşıtların fişleri gider beyanında kullanılmayacak ve vergi indiriminden faydalanılmayacak. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarına yönelik de cezai müeyyideler uygulanacak.
Taşıtların plaka bilgileri akaryakıt satışı sırasında otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara aktarılacak. Bu sayede, usulsüz fiş düzenlemeleri ve gider gösterilmesi engellenerek, milyarlarca liralık vergi kaybı önlenecek. TTB taktırmak için mükelleflerin, www.utts.gov.tr adresine girip gerekli bilgileri işleyip ödeme yapmaları gerekiyor. Bu işlemler sonrası, taşıt sahiplerine montaj kodu iletilerek, araçlarına TTB montajı yaptırmaları sağlanacak.
UTTS, hem vergi kaybını önlemek hem de akaryakıt alımında düzenin sağlanması amacıyla önemli bir sistem olarak devreye girecek. Bu süreçte taşımacılık sektörü ve diğer kurumsal işletmeler için büyük bir yoğunluk yaşanırken, zamanında TTB montajı yapılması, mükellefler için avantajlı olacak.
Kaynak: Haber Merkezi